Select Page

Kancelarije budućnosti – Coworking je nova normala!

Kancelarije budućnosti – Coworking je nova normala!

Foto: Impact Coworking


Procjenjuje se da danas u svijetu postoji 35.000 fleksibilnih radnih prostora. Očekuje se da će industrija coworking prostora neprestano rasti i napredovati u postpandemijskom svijetu. U Crnoj Gori ovo rješenje postaje sve traženije ne samo za turiste već i za lokalno stanovništvo.

U pandemiji COVID-19, kada kompanije i preduzetnici smanjuju sve troškovi, mislili smo da ćemo „uštedjeti“ ili profitirati radeći od kuće. Da li je to zaista tačno? Ne baš. Radne navike su nam promijenjene a efiksanost je oslabila. Na samo minut od kuhinje, pauze za ručak nam postanu preduge, a zoom pozivi postaju opterećujući.

Ipak, otkazivanje velikih kancelariskih prostora je bilo neminovno. U tom momentu, coworking je učvrstio svoj položaj kao poželjno rješenje radnog prostora sa uključenim troškovima.

Prostori za zajednički rad postali su omiljeno radno mjesto današnje radne snage. Sve više kompanija se prebacuje na stalne mogućnosti rada na daljinu nakon pandemije koronavirusa. Cijene su jako pristupačne, ne mislite o računima, brzom internetu, štampaču, skeneru i to platite samo 100 eur mjesečno. Ukoliko vam je neophodna dnevna karta za coworking cijene se kreću od 10 eur”- rekla je Sanja Milosavljević, koja je upravo otvorila Impact Coworking u centru Herceg Novog u ulici Save Kovačevića 9.

Kompanije koje usvajaju hibridne modele rada uključuju fleksibilna rješenja radnog prostora u svoje strategije nekretnina kako bi udovoljile potrebama udaljenih radnika u različitim gradovima i zemljama. “Važna je i lokacija, stranci uglavnom žele brz internet, da su u centru dešavanja, da imaju pogled na more, i da u pauzi za ručak imaju izbor restorana u okruženju. Ako ste advokat, arhitekta, programer, marketing menadžer, vodite svoju tek osnovanu firmu ili nevladinu organizaciju, vlasnik ste kompanije ili vam treba predstavništvo u Crnoj Gori onda je ovo idealno rješenje za vas! U cijenu su uračunati svi troškovi i brojni benefiti!”. dodala je Milosavljevićeva.

Coworking trendovi u vrijeme pandemije

No, pandemija nije zaobišla ni coworking prostore. Ali bolji dani dolaže. Uprkos usporavanju rasta, istraživanja iz prošle godine pokazuju da će coworking industrija izaći živa i jaka nakon pandemije COVID-19. Konkretno, izvještaji su otkrili da će coworking prostori u manjim gradovima najviše pobijediti u postpandemijskom svijetu. Kako se usvaja rad na daljinu, mnogi odlučuju da napuste velike gradove u korist prigradskih (i pristupačnijih) područja.

ANTRFILE

Brojevi ukazuju na rast i potencijal coworkinga (istraživanje ažurirano u martu 2021)

• Uprkos pandemiji, mnoga tržišta u svijetu pokazuju povećanu potražnju za fleksibilnim radnim prostorom i to pod kraćim uslovima. Instant Group predviđa rast ponude fleksibilnog radnog prostora od preko 21% u 2021. godini.

• 86% CBRE ispitanika vidi fleksibilni kancelarijski prostor kao ključnu komponentu svojih budućih strategija za nekretnine.

• 71,5% radnika koji su koristili coworking prije pandemije planiraju da se vrate na njega, dok je 54,9% udaljenih radnika koji ranije nisu koristili coworking izjavilo da će ubuduće razmotriti pridruživanje coworking prostoru kao rješenje za rad na daljinu.

• 40% bi željelo da može da radi sa nezavisnih mjesta, kao što su kafić ili coworking prostor (+ 11%).

• 20% korporativnih radnika koristilo je coworking prostor najmanje jedan dan u nedelji, što je povećanje sa 14% u 2019. godini.

• 30% dobavljača fleksibilnog radnog prostora izvijestilo je da su stope popunjenosti ostale relativno stabilne tokom globalne blokade, padajući samo za 10%.

• Udio fleksibilnog kancelarijskog tržišta koji drži London nastavlja da raste iz godine u godinu, do 31% u 2020. godini.

• Tržište fleksibilnog radnog prostora u Velikoj Britaniji na putu je da u roku od dvije godine ostvari 12,5% penetracije – udvostručenje trenutne ponude.

• Uprkos pandemiji COVID-19, JLL i dalje predviđa da će 30% cjelokupnog poslovnog prostora biti fleksibilno do 2030. godine.

• Manji gradovi postali su najpopularniji tip lokacije do danas sa 52% udjela u potražnji.

• 43% radnika razmotrilo bi rad od lokacije koju je obezbijedila kompanija bliže njihovoj kući barem nekoliko puta nedeljno.

Izvor istraživanja: https://allwork.space/2021/03/coworking-is-the-new-normal-and-these-stats-prove-itt/

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PARTNERI

Startup podrška

Newsletter

Arhiva

November 2021
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930