Advertisement

Select Page

Indija zabranjuje prodaju e-cigareta

Indija zabranjuje prodaju e-cigareta

Foto: Sky News


Indija je zabranila e-cigarete nakon što su američki zdravstveni inspektori istraživali niz smrtnih slučajeva povezanih sa vapingom. Rojters prenosi da izvršna naredba zabranjuje prodaju, proizvodnju, uvoz ili reklamiranje e-cigareta. Prvi prestupnici mogli bi dobiti zatvorsku kaznu u trajanju do jedne godine i 100.000 rupija (1.250 eura) novčane kazne; kasniji prekršaji mogli bi koštati i do tri godine i 500.000 rupija. Zabrana se ne odnosi na stvarno korištenje e-cigareta – ali to znači da korisnici ne mogu legalno kupovati punjenja.

Tradicionalne cigarete su u Indiji legalne, iako su veoma oporezovane. Međutim, e-cigarete su zauzimale manje izvjestan položaj. Vlada godinama odobrava zabranu, uprkos zabrinutosti zbog legalnosti zaustavljanja uvoza, a Rojters je izvijestio o nacrtu naredbe ove nedjelje u avgustu. “Ovi novi proizvodi dolaze sa atraktivnim izgledima i višestrukim ukusima i njihova upotreba je eksponencijalno porasla i stekla je razmjere epidemije u razvijenim zemljama, posebno među mladima i djecom”, rekao je portparol indijskog ministarstva zdravlja.

PROČITAJTE JOŠ: Aleksa Bigović – Globlano tržište mobilne telefonije

To odjekuje dugogodišnjom zabrinutošću oko e-cigareta širom svijeta, posebni strah je da aromatizov vapinzi ohrabruju mlade ljude da probaju duvan. Ovi strahovi su se pojačali u avgustu nakon što su američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) najavili prvu smrt usled nepoznate bolesti pluća. CDC je potvrdio još šest smrtnih slučajeva od tada, a regulatori su napredovali sa planovima za ograničavanje upotrebe e-cigareta. Michigan je postao prva američka država koja je zabranila e-cigarete sa aromatizovanim ukusom početkom septembra, a New York se ove sedmice pridružio.

Singapur je već zabranio e-cigarete, a Japan dozvoljava neke proizvode za vaping, ali zabranjuje prodaju nikotinskih e-cigareta.

Rojters izvještava da indijsko ministarstvo zdravlja očekuje da će njegova zabrana biti dovedena u pitanje na sudu, a pristalice vapinga u zemlji upozorile su da će zabrana pušenja pušače gurnuti u potencijalno manje opasne alternative. Istraživanja su sugerisala da je vaping zaista sigurniji od pušenja cigareta, ali ukupni rizici ostaju nepoznati.

PROČITAJTE JOŠ: Više od pola miliona GPS uređaja ima lozinku 123456

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vaš prostor za reklamu

Startup podrška

Newsletter

Arhiva

Scroll Up