Advertisement

Select Page

ARM će i dalje licencirati arhitekturu čipova za Huawei

ARM će i dalje licencirati arhitekturu čipova za Huawei

Foto: Abacus News


ARM će nastaviti da licencira svoje arhitekture čipova za Huawei. Pravni tim kompanije donio je odluku da su arhitekture ARM8 v8 i v9 „tehnologije porijekla iz Velike Britanije“ i stoga ne podliježu zabrani trgovine Sjedinjenih Država, koja američkim kompanijama ograničava rad sa Huaweijem, prema izvještaju Reuters-a. Zabrana je uspostavljena zbog brige o nacionalnoj sigurnosti u vezi s kineskom telekomunikacionom kompanijom.

“ARM može pružiti podršku HiSilicon-u za ARM v8-A arhitekturu, kao i sljedećoj generaciji te arhitekture, nakon sveobuhvatnog pregleda obije arhitekture, za koje je utvrđeno da su iz Velike Britanije”, prokomentarisala je portparolka ARM-a za Reuters.

PROČITAJTE JOŠ: Huawei će navodno otpustiti stotine američkih radnika

Ovo je dobra vijest za Huawei, jer omogućava kompaniji da nastavi da stvara sopstvene čipove za svoje uređaje putem HiSilicon-a. Iako su proizvodi poput Huaweijevog procesora Kirin 990 dizajnirani interno, oni se uveliko oslanjaju na ARM-ove dizajne i za CPU i za GPU. Bez licenci ARM-a, Huawei efektivno ne bi bio u stanju da proizvede nove procesore, a odluka je bila bitna u vezi sa Huaweijevom sposobnošću da proizvodi nove telefone.

ARM-ovo sjedište se nalazi u Velikoj Britaniji i u vlasništvu je SoftBank Grupe iz Japana, ali kompanija ima objekte i u Sjedinjene Države u Kaliforniji, Vašingtonu, Arizoni, Teksasu i Masačusetsu gdje zaposleni – barem teoretski – pomažu u razvoju dizajna procesora.

Ipak nije kraj Huaweijevih problema. Novi telefoni koje kompanija prodaje i dalje ne mogu da nude Google-ove aplikacije i usluge (uključujući Play Store), koje su ključne za stvarnu prodaju Android uređaja izvan Kine. Ali ako ARM nastavi da sarađuje sa Huaweijem, barem će moći da nastave da prave telefone.

PROČITAJTE JOŠ: The Last Of Us II dio odložen do maja 2020. godine

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vaš prostor za reklamu

Startup podrška

Newsletter

Arhiva

Scroll Up