Advertisement

Select Page

Disney sada posjeduje Fox 21st Century i većinu Hulu-a

Disney sada posjeduje Fox 21st Century i većinu Hulu-a

Foto: Wired


Nakon više od godinu dana rada da bi se dobilo konačno odobrenje, Disney-ev dugotrajan proces sticanja Fox 21. century je konačno završen.

Disney je dobio punu kontrolu nad brojnim entitetima 21. century-a, uključujući cjelokupni filmski studio kompanije, njen udio od 30 procenata u streaming servisu Hulu i Fox Television Group. Akvizicija je posljednjih mjeseci dobila konačno odobrenje od antimonopolskih regulatora širom svijeta. Uprkos akviziciji, Fox Corp. će zadržati svoju nezavisnost i entitete kao što su Fox News i Fox Sports u Sjedinjenim Državama.

Ipak, glavni fokus Disney-a je na filmskim sredstvima iz 21. century-a Fox-a, katalogu filmskih i televizijskih emisija, kao i njegovom učešću u Hulu-u. Izvršni direktor Disney-a Bob Iger je ranije govorio o planovima kompanije da uključi Fox sadržaj u svoje poslovne planove, uključujući moguće integracije franšiza kao što su Deadpool i X-Men u svoj Marvel svemir i dovodeći Hulu u međunarodnu publiku. Sporazum sada daje Disneyevoj kontroli skoro 40 odsto današnjeg tržišta.

Disney sada ima kontrolni udio od 60 posto u Hulu-u, a analitičari predviđaju da će Iger pokušati dobiti još više vlasništva nad uslugom streaminga. On je mnogo puta rekao investitorima da nema planove napuštanja, čak i kada se Disney pripremio za lansiranje sopstvenog servisa za striming, Disney +. Iger želi povećati potrošnju na strani programiranja Hulu-a i donijeti ga međunarodnom tržištu. To bi učinilo Hulu, koji već ima 25 miliona pretplatnika u Sjedinjenim Državama, više konkurenta Netflixu. A ako Disney proširuje Hulu na evropsko tržište, to znači više originalnih sadržaja i licenciranje evropskih serija.

POGLEDAJTE JOŠ: Google je kreirao sopstveni studio za Stadia ekskluzivne igre

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vaš prostor za reklamu

Startup podrška

Newsletter

Arhiva

Scroll Up