Advertisement

Select Page

Google će korisnicima Android-a dati izbor pretraživača u Evropi

Google će korisnicima Android-a dati izbor pretraživača u Evropi

Foto: Mashable


Google je najavio da će početi sa pitanjem evropskih korisnika Android-a koji pretraživač i pretraživač bi radije koristili na svojim uređajima, nakon regulatorne akcije protiv kompanije zbog načina na koji softver povezuje u svom mobilnom operativnom sistemu. Prošle godine Google je kažnjen sa rekordnih 5 milijardi dolara od strane EU regulatora za kršenje antitrustovskih zakona i naređeno mu je da prestane “nezakonito vezivati” Chrome i njegovu aplikaciju za pretraživanje za Android.

Google je prvobitno reagovao tako što je počeo da naplaćuje naknade za licenciranje proizvođača za Play prodavnicu i druge aplikacije, a istovremeno je ponudio i mogućnost besplatnog uključivanja Chrome-a i Google aplikacije za pretraživanje. Sada, SVP globalnih poslova Kent Walker kaže u blogu, Google će ići korak dalje nudeći korisnicima „postojećih i novih Android uređaja u Evropi“ direktan izbor usluga.

“Na Android telefonima, uvijek ste bili u mogućnosti da instalirate bilo koji pretraživač koji želite, bez obzira na to šta je unaprijed instalirano na telefon kada ste ga kupili”, kaže Walker. “U stvari, tipičan korisnik Android telefona obično će instalirati oko 50 dodatnih aplikacija na svom telefonu … Sada ćemo takođe učiniti više kako bismo osigurali da vlasnici Android telefona znaju za širok izbor pretraživača dostupnih za preuzimanje na njihove telefone. ”

Google nije rekao kada će se to desiti i nakon „narednih nekoliko mjeseci“, niti je naveo koji će konkurentni proizvodi biti istaknuti. Ovaj potez će izvući neizbježnu uporedbu s Microsoftovom web stranicom za “glasačke listiće” koju je Microsoft pokazao korisnicima Internet Explorera u 2010. godini u skladu sa odlukom Evropske komisije. Microsoft je povukao stranicu 2014. godine nakon isteka svoje obaveze.

POGLEDAJTE JOŠ: Disney sada posjeduje Fox 21st Century i većinu Hulu-a

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PARTNERI

Startup podrška

Newsletter

Arhiva

Scroll Up