Select Page

5 SAVJETA ZA BEZBJEDNU NOVOGODIŠNJU KUPOVINU

5 SAVJETA ZA BEZBJEDNU NOVOGODIŠNJU KUPOVINU

Foto: Visa


Bliži se kraj godine, a samim tim i period malih shopping rituala koji prate novogodišnje i božićne praznike. Iako djeluje kao da se ovogodišnja euforija oko kupovine poklona smanjila, ona se zapravo samo preselila u virtuelni svijet, koji nam omogućava bezbjednu i sigurnu kupovinu bez gužvi, čekanja u redovima i razmišljanja o fizičkoj distanci. Čak i ako ste među onima koji ipak sve vole da vide uživo, pipnu ili probaju, iskustvo udobnosti i bezbjednosti online kupovine promijeniće vam mišljenje. Pred vama je veliki izbor, budući da mnogi domaći dobavljači svoje biznise sele na internet i omogućavaju vam kupovinu iz vašeg doma. Potragu za željenim proizvodom olakšaće vam pretraživači, na vama je samo da izaberete i naručite. A za sigurnu online kupovinu, bez bojazni da će vas neko prevariti, slijedite uputstva kompanije Visa.

1. Koristite višeslojnu autentifikaciju

Pravo je vrijeme da započnete vašu prazničnu kupovinu, a da isporuka ne zakasni, i to možete učiniti korišćenjem različitih uređaja: mobilnog telefona, lap topa, tableta. Kako biste onemogućili neovlašćen pristup i zloupotrebe u slučaju krađe ili gubitka vašeg uređaja, birajte jake lozinke (kombinaciju malih i velikih slova, brojeva i simbola) ili biometriju. Takođe, kompanija Visa je razvila Visa Secure program koji pomaže utvrđivanje vašeg identiteta prilikom online kupovine. Koji god uređaj da koristite, bićete sprovedeni kroz dodatnu autentifikaciju ne bi li se vaš identitet potvrdio kod banke emitenta ili drugog subjekta, takođe emitenta, i time spriječila eventualna zloupotreba.

2. Ne dijelite verifikacione kodove

Da bi novogodišnja, kao i svaka druga kupovina, protekla bezbjedno, banke primjenjuju različite sigurnosne procedure prilikom plaćanja. Moguće je da će vaša banka zahtjevati dodatnu verifikaciju plaćanja email-om, SMS-om i slično. Pritom veoma je važno da znate da verifikacioni kodovi mogu biti meta prevara, zato nikada ni sa kim ne dijelite ove kodove, SMS-om ili telefonom. Oni su glavni način potvrde da ste to vi.

3. Izaberite pouzdani sajt na kom ćete kupovati

Iako je na internetu pregršt reklama i sajtova koji podstiču vaše novogodišnje raspoloženje i mame vas na razne načine, sajt na kome možete da kupujete potpuno bezbjedno, zapravo nije uopšte teško identifikovati. Birajte veb adrese koje u nazivu imaju https prefiks i vidljivu ikonu katanca. One su dizajnirane tako da izdrže upade hakera i preporučuju se kao sigurnije prilikom internet plaćanja. Dodatnom potvrdom identiteta, telefonom ili tokenom, postići ćete veći stepen zaštite.

4. Redovno ažurirajte aplikacije i softvere koje koristite

Internet plaćanje zahtjeva unos povjerljivih informacija koje mogu biti presretnute virusima. Kako biste izbjegli neželjene scenarije, preporuka je da redovno ažurirate aplikacije i softvere koje koristite, budući da posjeduju neophodne zakrpe, te pomažu u zaštiti vašeg uređaja od virusa i hakera.

5. Kontrolišite vaša online plaćanja

I onda kada precrtate proizvode sa novogodišnjih i božićnih lista vaših najmilijih, uz ove savjete, online kupovina vam više neće biti nepoznanica, već dio svakodnevice. Ali ako često obavljate internet plaćanja, redovno provjeravajte izvode vašeg računa. Tako ćete uočiti one potencijalno sumnjive i na vrijeme moći da reagujete u saradnji sa bankom. Ili jednostavno pratite potrošnju aktiviranjem SMS notifikacija koje vas informišu o ishodu svake realizovane transakcije. 

Kako bi vaša božićna kupovina protekla glatko, sada samo preostaje da napravite spisak želja i virtuelno zavirite u radnje koje ste planirali da posjetite. 

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PARTNERI

Arhiva

January 2023
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031