Select Page

Sandra Grbović- 3D soba- printanje, plastika, reciklaža

Sandra Grbović- 3D soba- printanje, plastika, reciklaža

Foto: privatna arhiva

U današnjem razgovoru za sagovornika smo imali Sandru Grbović vlasnicu kompanije 3D soba, tema je bila 3D printanje, plastika i reciklaža iste. Kako je tekao kompletan razgovor možete pročitati u nastavku:

Šta je tačno 3D soba i šta ona predstavlja?

3D soba, osnovana u novembru 2018. godine, najvećim dijelom se bavi prodajom 3D printera, 3D skenera i potrošnog materijala. O kvalitetu servisa i održavanja opreme svjedoče naši brojni zadovoljni klijenti, kao i autorizacija za američki brend 3D Systems i mađarski CraftBot. Kao zasebnu uslugu, 3D soba nudi i mogućnost izrade modela i 3D štampe. Naša inicijalna zamisao je bila da djelatnost firme usmjerimo prvenstveno na uslužnu 3D štampu i prodaju 3D štampača, repromaterijala kao i prateće opreme za iste, međutim, sa željom da ispunimo zahtjeve što većeg broja klijenata, upotpunili smo asortiman CNC glodalicama i laserskim graverima/sjekačima. Tako da se u našoj raznovrsnoj ponudi mogu naći proizvodi izrađeni na 3D štampačima, ali i proizvodi od drveta kao što su: grbovi, šahovi, drvene igračke i slično. 3D soba je mjesto gdje imamo idealna rješenja čak i za najzahtjevnije projekte.

Da li možete da nam opišete kakvi su projekti na kojim radite?

Naš moto je „dodirnite svoje ideje“ sto znači da mi omogućavamo ljudima u Crnoj Gori da izrade skoro sve što mogu zamisliti.  U našoj širokoj lepezi projekata koje radimo, izdvaja se:

  • Izrada djelova za industrijske mašine, auto industriju, rezervne djelove, poljoprivredne mašine, kućne aparate i ostalu opremu
  • Izrada funkcionalnih komada – proizvodnja komada i djelova proizvoda za montažu (ručke, nosači, poluge, prenosnici) proizvodnja arhitektonskih, enterijerskih, urbanističkih, infrastrukturnih maketa
  • Proizvodnja modela u dentalnoj industriji proizvodnja hobi i sličnih komada – originalnih modli za kolače, dizajnerskih komada za kuhinje i restorane, promotivnog materijala u vidu privezaka i slično.

Takođe, u 3D sobi smo razvili i prvi brend drvenih igračaka u Crnoj Gori – Montitoys. Posebno ističemo da su one proizvedene od prirodnog drveta, ručno obojane netoksičnim bojama, a po želji se mogu i personalizovati. U ponudi su devet modela igračaka za djecu svih uzrasta: Yenga, Lavirint, Tetris, Bloki, Slagalica, Memorija, Domine, X/O (iks-oks) i igra Ne ljuti se čovječe. Pored njih, proizvodimo i senzorne table koje podstiču manipulativne sposobnosti i finu motoriku kod djece. Njihove prednosti su brojne i višestruke, a veoma je značajna i njihova upotreba kod djece koja imaju teškoće sa senzornom integracijom.

Koji je proces za nabavku mašina za obradu plastike?

Iskreno, to je jedan složeniji proces koji će potrajati. Ali nadamo se da ćemo u narednih par mjeseci uspjeti nabaviti i pokrenuti proces sa uvezenim mašinama.

Da li su mašine koje koristite skupe?

Jesu, a ni od koga pomoći (hahaha). Od institucija niko nas nije ni pozvao da im ispričamo priču. Ali zato jesu zeleni aktivistii Crne Gore, koji su sve svoje resurse uključili u našu priču. Takođe i mediji poput TV-a i portala su nas kontaktirali i pisali o našem projektu.

Kako dolazite do traženih materijala i da li Vas može kontaktirati običan građanin ukoliko želi da reciklira plastiku?

Još uvijek radimo na sistemu organizacije. Ovo je ogroman projekat i ne možemo preko noći. Ali znam sigurno da ćemo moći to ostvariti, a to je jedini cilj ekipe iz 3D sobe i većine građana naše države.

Da li su proizvodi koje izrađujete pristupačni?

Da, možemo reći da je većina proizvoda koje izrađujemo u našoj radionici pristupačna, ali naravno cijene zavise od vrste i dimenzija proizvoda, kao i od vremena koje zahtijeva za proizvodnju. Baš zbog raznovrsnosti naše ponude, smatramo da kod nas svako može pronaći potreban proizvod koji zadovoljava kvalitet i pristupačnost.

Postoji li neka firma koja se bavi istim ili sličnim poslom u Crnoj Gori i da li imate neku vrstu saradnje?

Mi da znamo ne. Postoje institucije tipa Naučno tehnološki park, Tehnopolis NK, pojedini fakulteti. Da neka privatna firma posjeduje komplet zaokruženu prižu oko 3D svijeta ne znam. Želim napomenuti da mi imamo sklopljen ugovor o autorizaciji i prodaji, servisu 3D printera i 3D skenera, kao i o uslužnom 3D modelovanju i 3D printanju.

Kako komentarišete veliki problem odlaganja plastike u Crnoj Gori, kakvu poruku biste poslali građanima?

Nagomilana iskorišćena plastična ambalaža postaje sve veći i sve vidljiviji problem kako na globalnom, tako i na lokalnom nivou. Iako se posljedice ovog zagađenja mogu ublažiti, smatramo da u Crnoj Gori nedostaju mjere koje bi podsticale šire učešće u reciklaži i pomogle nama koji planiramo da se bavimo poslovima reciklaže. Smatramo da je neophodno što prije riješiti problem odlaganja plastike i na taj način zajedničkim snagama možemo očistiti, a samim tim i sačuvati našu Crnu Goru.

Kakvi su planovi za Vašu dalju budućnost?

Budućnost je da što više uvedemo ljudi, firmi u 3D priču. Dalje, da u jednom momentu u Crnoj Gori bude preko 200 – 3D printera, a onda da napravimo jednu družinu ili klaster koji će moći izaći na EU tržište sa ponudom izrade svega što je potrebno. Da djecu od malih nogu uvedemo u 3D priču, da nauče koristiti 3D printer koji je inače robotska mašina, kako bi umjeli kontrolisati sve modele robota. Za nas su djeca budućnost kao što je i 3D printanje.

Ovom prilikom, želim pozvati sve zainteresovane kompanije i pojedince da posjete 3D sobu. Bez imalo prećerivanja, obično ko dođe u 3D sobu na 15tak minuta u prosjeku ostane i 2 sata.

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PARTNERI

Arhiva

June 2023
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930