Select Page

Microsoft otpušta novinare da bi ih zamijenio sa vještačkom intelegencijom

Microsoft otpušta novinare da bi ih zamijenio sa vještačkom intelegencijom

Foto: Ranzware


Microsoft otpušta desetine novinara i urednika u svojim Microsoft News i MSN organizacijama. Otpuštanja su dio pritiska samog Microsofta da se osloni na vještačku inteligenciju radi odabira vijesti i sadržaja koji su predstavljeni na MSN.com, unutar Microsoftovog Edge pretraživača i u raznim Microsoftovim aplikacijama za vijesti. Mnogi pogođeni radnici dio su Microsoftovog odjeljenja SANE (pretraga, oglasi, vijesti).

„Kao i sve kompanije, mi redovno ocjenjujemo naše poslovanje“, kaže portparol Microsofta u izjavi. „Ovo može rezultirati povećanim ulaganjima na nekim mjestima i, s vremena na vrijeme, preusmjeravanjem na druga. Te odluke nisu rezultat trenutne pandemije. “

Iako Microsoft kaže da otpuštanja nisu direktno vezana za pandemiju koronavirusa koja je u toku, medijska preduzeća širom svijeta teško su pogođena prihodima od reklama koji su naglo padali preko televizije, novina, interneta i još mnogo toga.

Microsoft je postepeno krenuo ka AI tokom svog rada na Microsoft News-u posljednjim mjesecima i podsticao izdavače i novinare da koriste AI takođe. Microsoft koristi AI(vještačka inteligencija) za skeniranje sadržaja, a zatim ga obrađuje i filtrira, pa čak i predlaže fotografije.

PROČITAJTE JOŠ: Google odlaže najavu Android 11 Beta zbog demonstracija širom države

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PARTNERI

Startup podrška

Newsletter

Arhiva

October 2021
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031