Select Page

Kina planira da pokrene 30 lansiranja ove godine

Kina planira da pokrene 30 lansiranja ove godine

Foto: Earth Chronicles


Imajući svoje mjesto među vodećim zemljama koje se takmiče u svemirskoj trci, Kina planira da pokrene 30 lansiranja ove godine, prema informacijama iz državne kompanije Aerospace Science and Technology Corp., koju je objavila novinska agencija Ksinhua.

Prošle godine, Kina je nadmašila Sjedinjene Države u broju nacionalnih lansiranja koje je završila sredinom decembra, navodi se u izvještaju MIT Technology Review. Javne i privatne kineske kompanije pokrenule su 35 misija koje su prijavljene javnosti do 2018. godine u poređenju sa 30 iz SAD-a, piše Joan Johnson-Freese, profesorica za poslove nacionalne sigurnosti na Pomorskom ratnom koledžu.

Privatno finansirani svemirski startupi mijenjaju kinesku svemirsku industriju, napisao je tada Johnson-Freese. Čak i bez njihove pomoći, Kina je spremna da postane svemirska sila na nivou SAD-a.

Glavne misije za 2019. godinu će uključivati veliku raketu nosača Long March-5, čije je posljednje lansiranje bilo narušeno kvarom. Ako novo lansiranje Long March-a prođe dobro, Kina će pokrenuti još jedan let za lansiranje sonde dizajnirane da donese uzorke Mjeseca nazad na Zemlju krajem 2019. godine.

Kina će takođe poslati još jednu verziju rakete “Long March” kako bi postavila temelje za privatnu svemirsku stanicu na zemlji.

Dok se najveći dio kineske aktivnosti u svemiru obavlja preko vladinih ministarstava i državnih preduzeća, privatne kompanije počinju da daju svoj pečat.

LandSpace, OneSpace i iSpace formiraju spisak kineskih kompanija u privatnom vlasništvu koje sve razvijaju lansirna vozila i planiraju da nose teret u svemir.

Sve u svemu, planirano je oko 80 velikih raketnih lansiranja. Te brojke govore da je jednom nedeljno raketa odletjela da isporuči neku vrstu tereta na mjesto iznad atmosfere. RocketLab je stavio svoj prvi komercijalni teret u orbitu u novembru, i pokrenuo je drugu raketu sljedećeg mjeseca. U međuvremenu, SpaceX, miljenik privatne svemirske industrije, lansirao je samo 21 raketu.

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PARTNERI

Startup podrška

Newsletter

Arhiva

Scroll Up