Select Page

Kazuo Hirai se povlači iz kompanije Sony

Kazuo Hirai se povlači iz kompanije Sony

Foto: Variety


Predsjednik Sonia Kazuo “Kaz” Hirai najavio je da će se povući, završavajući 35-godišnju karijeru u kompaniji. Hirai se povukao sa mjesta izvršnog direktora prije nešto više od godinu dana, prenoseći ulogu na Kenichira Yoshide, finansijskog direktora sa kojim je orkestrirao Soni-jev preokret od proizvođača gadgeta koji je izgubio novac do profitabilne kompanije fokusirane na komponente i PlayStation.

Hirai će ostaviti svoju ulogu predsjedavajućeg 18. juna, ali će nastaviti da djeluje kao povremeni “viši savjetnik” za kompaniju na zahtjev menadžment tima kompanije Soni. “Hirai-san i ja zajedno radimo na reformama upravljanja od decembra 2013. godine”, kaže Yoshida u izjavi. “Iako će se povući iz predsjedavajućeg i našeg Upravnog odbora, veselimo se njegovoj stalnoj podršci za Sonijev menadžment koji obuhvata širok spektar različitih preduzeća.”

POGLEDAJTE JOŠ: Samsung prikazuje princip savijanja Galaxy Fold-a

“Nakon što sam prošlog aprila proslavio predaju CEO-a Yoshidi-san-u, kao predsjednik kompanije Soni, imao sam priliku da obezbijedim glatku tranziciju i pružim podršku menadžmentu kompanije Soni”, kaže Hiraijeva izjava. „Uvjeren sam da su svi u kompaniji Soni u potpunosti usklađeni sa Yoshida-sanovim jakim vođstvom i spremni su da izgrade još svjetliju budućnost za Soni. Kao takav, odlučio sam da odem iz kompanije Soni, koja je već 35 godina dio mog života. Želio bih da izrazim svoju najtopliju zahvalnost svim našim zaposlenima i zainteresovanim stranama koji su me podržavali tokom ovog putovanja. ”

Hirai se pridružio Sonijevoj muzičkoj diviziji 1984. godine, a kasnije se preselio u SAD kako bi predvodio marketing . Preselio se u kompaniju Soni Computer Entertainment 1995. godine, neposredno prije lansiranja prvog PlayStation-a, i na kraju je naslijedio Ken Kutaragija 2006. godine kao šef poslovanja za igre na sreću. Godine 2012. zamijenio je Howarda Stringera kao CEO kompanije Soni, vodeći inicijativu „One Sony“ koja je usmjerila poslovanje kompanije.

POGLEDAJTE JOŠ: Apple Watch EKG funkcija je sada dostupna u Evropi

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PARTNERI

Startup podrška

Newsletter

Arhiva

Scroll Up