Advertisement

Select Page

Jedna četvrtina poslova je ugrožena zbog automatizacije

Jedna četvrtina poslova je ugrožena zbog automatizacije

Foto: Numitech Solutions


Niko neće biti potpuno siguran od automatizacije u budućnosti, ali prema novoj studiji iz Instituta Brookings, oko 25% američkih radnih mjesta je na “visokom riziku”. da se potpuno automatizuje.

Uloge u transportu, pripremi hrane, proizvodnji i administrativnoj kontroli su među onima sa najvećim rizikom, a robotika i vještačka inteligencija prijete da automatizuju oko 70 procenata poslova, navodi se u studiji. Aktivnosti koje uključuju obradu, prikupljanje podataka i fizički rad su, što nije iznenađujuće, ovdje najviše ugroženi.

Očekuje se da će automatizacija imati veliki uticaj u određenim regionima u zemlji i među manje obrazovanim radnicima. Isto tako, očekuje se da će na različite načine uticati na različite segmente stanovništva.

Mladi i manje obrazovani radnici, zajedno sa nedovoljno zastupljenim grupama, izgleda da će se suočiti sa znatno više akutnih izazova od automatizacije u narednim godinama“, navodi se u studiji. “Posebno će biti izloženi mladi radnici.

Čini se da postoji izvjesna neizbježnost u svemu ovome. I svakako smo vidjeli verzije ovog scenarija koje su se već odigrale u nekim zemljama sa visokom tehnologijom. Međutim, lokalne vlasti i industrije mogu da pomognu u pružanju uticaja, edukacijom i razvojem vještina među postojećim radnicima, kaže Brookings.

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vaš prostor za reklamu

Startup podrška

Newsletter

Arhiva

Scroll Up