Advertisement

Select Page

Japan započinje testiranje svog ultra brzog voza

Japan započinje testiranje svog ultra brzog voza

Foto: AFP


Japanska nova generacija vozova, Alfa-X, otišla je na testiranje. Voz, koji će graditi Kawasaki Heavy Industries i Hitachi, može da dostigne maksimalnu brzinu od 400 km / h, ali se očekuje da će prevesti putnike brzinom od 360 km / h (224 mph) kada krene u upotrebu, DesignBoom primjećuje da voz mora proći kroz godine testiranja, čineći noćne vožnje između gradova Aomori i Sendai.

Da bi se nosio sa visokim brzinama, Alfa-X ima aerodinamični nos koji je dugačak 72 metra, a dizajniran je da smanji pritisak i smanji količinu buke koju voz kreira, posebno kada prolazi kroz tunele. DesignBoom izvještava da je takođe potrebno testirati nos od 52 metra. Voz je opremljen zračnim kočnicama na krovu i magnetnim pločama sa donje strane za kočenje.

Alfa-X će biti najbrži voz na svijetu kada bude lansiran 2030. godine, ali neće biti najbrži voz u cjelini. Taj naziv trenutno pripada Šangajskom vozu maglev, koji koristi magnete da lebdi iznad šina. Dostiže maksimalnu brzinu od 431 km / h. Bloomberg napominje da Japan takođe treba da otvori sopstvenu maglev liniju između Tokija i Nagoje 2027. godine, koja bi mogla da ide i do 505 km / h.

Prije nego što novi voz startuje 2030. godine, Japan takođe planira da lansira novu verziju svog postojećeg “Shinkansen” voza za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine. Novi voz će putovati istim brzinama od 186 km / h kao i postojeći vozovi u zemlji, ali će biti lakši, energetski efikasniji, i trebalo bi da bude udobniji sa više prostora za noge i utičnicama za putnike.

PROČITAJTE JOŠ: HTC još nije mrtav, obećava Android 9 ažuriranja ovog mjeseca

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vaš prostor za reklamu

Startup podrška

Newsletter

Arhiva

Scroll Up