Advertisement

Select Page

Huawei je spreman da svoju 5G tehnologiju proda Zapadu

Huawei je spreman da svoju 5G tehnologiju proda Zapadu

Foto: Click Lancashire


U intervjuu za The Economist, osnivač Huaveija i izvršni direktor Ren Zhengfen izjavio je da će kompanija biti voljna da na aukciji proda svoje „postojeće 5G patente, licence, kodove, tehnološke nacrte i proizvodna znanja“ kupcu na Zapadu, ali da zadržava pravo da nastavi unapređenja ove tehnologije.

Budući kupac bi mogao slobodno da izmijeni elemente izvornog koda za pojedinačne proizvode, tako da nijedan prethodni bezbjedonosni problem u vezi sa kineskom špijunažom neće biti primjenjiv.

PROČITAJTE JOŠ: Šta je 5G tehnologija ( I dio)?

Prema Ren-u, takav potez bi pomogao da izjednači uslove u vremenu kada su mnogi na Zapadu oprezni pred perspektivom kineske kompanije koja isporučuje opremu za svoje 5G mreže; Australijska vlada, na primjer, zabranila je Huavei-u da instalira svoju 5G infrastrukturu.

Nejasno je ko bi bio voljan sklopiti takav dogovor, iako je Huavei ranije izjavio da će biti otvoreni za blokiranje svojih 5G modemskih čipova Appleu, Ren govori da “nema pojma” ko bi mogao da bude zainteresovan za kupovinu, niti koju cifru ponuditi za Huaveijev 5G “stack”. Ekonomist pretpostavlja da bi cifra mogla dostići desetine milijardi dolara s obzirom na količinu novca koju je Huavei uložio u istraživanje 5G.

“5G predstavlja brzinu”, dodao je Ren. “Zemlje koje imaju brzinu brzo će se kretati naprijed. Suprotno tome, zemlje koje se odriču brzine i odlične tehnologije povezivanja mogu primijetiti ekonomsko usporavanje.”

PROČITAJTE JOŠ: Šta je 5G tehnologija (II dio)?

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PARTNERI

Startup podrška

Newsletter

Arhiva

Scroll Up