Advertisement

Select Page

Apple i Samsung dominiraju na listi najprodavanijih telefona za 2019. godinu

Apple i Samsung dominiraju na listi najprodavanijih telefona za 2019. godinu

Foto: SlashGear


Apple je proizveo dva najprodavanija modela telefona u svijetu prošle godine, iPhone XR i iPhone 11, prema izveštajima Counterpoint Research-a i Omdia. Druga pozicija iPhonea 11 bila je posebno impresivna, imajući u vidu da je telefon bio u prodaji samo nešto više od tri mjeseca u 2019. Samsung je osvojio Evropu, a Oppo je na prvom mjestu u Kini.

Nesklad između najprodavanijih u Sjevernoj Americi i Evropi je posebno upadljiv. Svaki od prvih pet telefona koji se prodaje u Americi bio je iPhone, u rasponu od budžetskog iPhonea 8 do premium flagship-a iPhone 11 Pro Max. To nije veliko iznenađenje s tim da je Apple zauzeo otprilike 50 posto američkog tržišta. Međutim, u Evropi su Samsung-ovi uređaji srednje serije A preuzeli vodeću ulogu. Najprodavaniji telefon u Evropi bio je Galaxy A50, a telefoni iz ove serije činili su tri od pet najboljih bestselerovih telefona.

Foto: Appleovi telefoni dominirali su među prvih pet u Sjevernoj Americi, dok je Samsung zauzeo tri vodeća mjesta u Evropi |Counterpint Research

Prvih deset najboljih na svijetu popunjeno je pretežno Samsung i Apple telefonima, mada je zanimljivo vidjeti da nijedan Samsung-ov vodeći telefon nije uspio da zauzme vodeće pozicije. Omdia i Counterpoint Research ipak se malo razlikuju u modelima koji su bili najprodavaniji. Omdia izvještava da je Apple imao pet modela u prvih deset, Samsung četiri, a Xiaomi Redmi Note 7 jedan. Counterpoint Research kaže da je šest od deset najboljih telefona bio iPhone uređaj, tri su bili telefoni srednje kategorije kompanije Samsung, a posljednji telefon je bio Oppov A5, za koji kažu da je takođe zauzeo prvo mjesto u Kini.

Foto: Omdia izvještava da su top 10 na svijetu popunili Apple i Samsung uređaji| Omdia

PROČITAJTE JOŠ: Xiaomi: Od autsajdera do čuda

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PARTNERI

Startup podrška

Newsletter

Arhiva

Scroll Up