Advertisement

Select Page

AMD potvrdio 64-jezgarni Threadripper 3990X za 2020. godinu

AMD potvrdio 64-jezgarni Threadripper 3990X za 2020. godinu

Foto: Spark Chronicles


Sljedeće godine će izaći AMD-ov prvi Threadripper CPU sa 64 računarska jezgra i 128 tredova, dvostruko većim od 32 jezgra i 64 treda koja se nalaze u drugoj generaciji vodećeg procesora 2990WX. AMD tek treba da objavi tačan datum izdavanja ili informacije o cijenama za Rizen Threadripper 3990X, ali ne očekuje da će biti jeftini; najskuplji AMD-ov procesor treće generacije Threadripper košta 1.999 dolara.

Iako AMD ne objavljuje mnogo informacija o samom predstojećem CPU-u, procureli prezentacijski slajd tvrdi da će imati 288MB ukupne keš memorije i TDP od 280W. Iako to znači da CPU zahtijeva veliko rješenje za hlađenje, zanimljivo je da je njegov TDP isti kao postojeći AMD Threadripper čipovi i pored dupliranog broja jezgara. Imajući to u vidu, trenutno ne znamo ništa o taktnim brzinama nadolazećeg CPU-a, pa se nagađaju da bi one mogle biti niže zbog održavanja toplote i stabilnih performansi.

64 jezgarni CPU neće biti koristan mnogim potrošačima, čak i prije nego što uzmemo u obzir da će ga vjerovatno visoka cijena prije svega sačuvati izvan ruku većine ljudi. U proteklih nekoliko godina AMD je agresivno povećavao broj jezgara čak i na svojim mainstream desktop procesorima, koji sada uključuju 16-jezgreni Ryzen 9 3950X .

PROČITAJTE JOŠ: Prvi renderi Samsung Galaxy S11 smart telefona

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vaš prostor za reklamu

Startup podrška

Newsletter

Arhiva

Scroll Up