Select Page

Šta je razlog pada društvenih mreža na globalnom nivou? Prijavljene i smetnje u radu telekomunikacionih mreža u Crnoj Gori?

Šta je razlog pada društvenih mreža na globalnom nivou? Prijavljene i smetnje u radu telekomunikacionih mreža u Crnoj Gori?

Foto: The Verge


Facebook je u komentaru naveo da je šestočasovni prekid rada koji je prekinuo vezu sa Instagramom, Messenger-om, Whatsapp-om i OculusVR-om rezultat promjene konfiguracije njegovih rutera-a a ne hakovanje ili pokušaja da se dođe do korisničkih podataka. Objašnjenje ne daje mnogo detalja, ali čini se da Facebook -ove mašine nisu mogle da razgovaraju jedna sa drugom – Facebook kaže da je „ovaj poremećaj mrežnog saobraćaja imao kaskadni efekat na način na koji naši podatni centri komuniciraju, čime su naše usluge obustavljene. “

Izvršni direktor Mark Zuckerberg objavio je izvinjenje u ponedeljak uveče, rekavši da se platforme vraćaju na mrežu. „Izvinite zbog poremećaja danas – znam koliko se oslanjate na naše usluge da biste ostali povezani sa ljudima do kojih vam je stalo.“

Prekid je počeo u ponedeljak oko 17.40 po našem vremenu i doveo je do široko rasprostranjenih problema za kompaniju. Bio je to najgori prekid rada Facebooka od 2019. godine, kada je stranica bila zatvorena više od 24 sata. Zaposleni nisu mogli da se povežu jedni s drugima na oglasnim tablama kompanije, a neki su rekli The Verge-u da za komunikaciju koriste Outlook naloge e-pošte.

Čini se da su problemi počeli s rutinskim ažuriranjem BGP-a koje je pošlo po zlu, brišući podatke o usmjeravanju DNS -a koji su potrebni Facebooku da bi drugim mrežama omogućili da pronađu svoju veb lokaciju.

Prekid Facebooka dogodio se dan prije nego što je “zviždač” Frances Haugen trebalo da svjedoči pred Kongresom o svom iskustvu u kompaniji. Haugen, bivši menadžer proizvoda za Facebook koji je radio na grupi za građanski integritet, dostavio je čitav niz internih Facebook dokumenata novinarima u Wall Street Journal-u. Ona je u nedjelju za 60 minuta rekla da Facebook „plaća svoju dobit našom sigurnošću“.

Kako naš portal nezvanično saznaje, desio se i problem sa telekomunikacionim mrežama u Crnoj Gori, veliki broj korisnika nam se javio da imaju smetnje u radu interneta, pomenuti su svi internet provajderi. Razlog ometanog rada interneta i dalje nije poznat.

PROČITAJTE JOŠ: Iz kompanije Huawei poručuju: U 2030. godini ćemo živjeti bolje

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PARTNERI

Startup podrška

Newsletter

Arhiva

November 2021
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930