Select Page

Skoro 20 posto morskog dna na Zemlji sada je mapirano

Skoro 20 posto morskog dna na Zemlji sada je mapirano

Foto: BBC


Prema posljednjim podacima, istraživači su do sada otrkili otprilike petinu okeanskog dna na svijetu. Kada je 2017. pokrenuta inicijativa za mapiranje čitavog morskog dna do 2030. godine, samo 6 procenata mapirano je prema savremenim standardima.

Projekat, nazvan Seabed 2030, je saradnja između Japanske fondacije Nippon i međuvladine organizacije General Bathimetric Chart of Ocean (GEBCO). Ovaj poduhvat pomoći će naučnicima da bolje shvate kako nastaje cunami i koliko možemo očekivati da će se nivo mora povećati kao rezultat klimatskih promjena. Kompletna karta bi takođe mogla pomoći industrijama koje žele da eksploatišu naftu, gas i minerale u dubokom moru. A podaci su važni za telekomunikacijske kompanije koje polažu podmorske kablove od obale do obale. Mape i podaci prikupljeni do sada su dostupni javnosti.

„Ohrabrujuće je vidjeti šta zajedničkim radom širom svijeta možemo postići. Seabed 2030 će nastaviti da traži nova partnerstva i tehnološki napredak, “ izjavio je Jamie McMichael-Phillips, direktor projekta, u saopštenju za javnost 21. juna najavljujući.

Prikupljanje batimetrijskih podataka visoke rezolucije – topografije morskog dna. Prema Seabed-u 2030, jednom brodu bi trebalo 350 godina da istraži 93 procenata svjetskih okeana dubljih od 200 metara, tako da projekat skuplja podatke vlada, akademskih istraživača i komercijalnih brodova. Za sada Seabed 2030 procjenjuje da bi ispunjenje cilja projekta 2030. moglo koštati čak tri milijarde dolara.

PROČITAJTE JOŠ: EA donosi Apex Legends na Switch i Steam platformama

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PARTNERI

Startup podrška

Newsletter

Arhiva

Scroll Up