Select Page

Savjeti za korisnike Samsung pametnih telefona: Evo kako da razdvojite privatne i poslovne aplikacije i podatke

<strong>Savjeti za korisnike Samsung pametnih telefona: Evo kako da razdvojite privatne i poslovne aplikacije i podatke</strong>

Foto: Samsung

Pametni telefoni danas su nam od suštinskog značaja za privatni život, ali i posao. Često se naše lične i poslovne obaveze prepliću i zato korišćenje jednog uređaja u dvostruke svrhe može biti rizično. Iako kompanije mogu zaštititi povjerljive podatke, za odvajanje posla od zabave imamo i nekoliko korisnih savjeta koje svako od nas može slijediti.

Je li moguće uspješno koristiti jedan telefon i za poslovne i za lične potrebe? Odgovor je da, a evo i kratkog vodiča za korisnike Samsung pametnih telefona kako da to učine.

Različite opcije za privatni i poslovni tempo

Razdvajanje radnih i ličnih aplikacija i podataka na vašem telefonu je potreba na koju su u kompaniji Samsung odgovorili dodavanjem pametnih funkcija. Prva i najjednostavnija je organizovanje aplikacija na različitim ekranima. Premještanjem ikonica ličnih aplikacija na jedan ekran i tako odvajanje od poslovnih je prilika da znate da na jednom ekranu imate sve što vam je potrebno za posao, a na drugom za zabavu i opuštanje.

Još jedna dobra taktika je korištenje opcije “Ne uznemiravaj”, kako posao ne bi ometao vaš mir tokom vikenda ili godišnjeg odmora. Tako možete biti sigurni u neophodno odmicanje od posla i neophodni reset. Kada imate uključen način rada “Ne uznemiravaj”, notifikacije neće ometati vaše vrijeme koje provodite na kauču, na času ili u nekom drugom poslu. Naprednija verzija ove funkcije može se pronaći u Samsung Bixby rutinama, što vam omogućava da postavite različite radne i lične postavke, u skladu s vašim obavezama i vremenom. Svoje rutine možete podesiti da se aktiviraju na osnovu vremena, recimo ako ste za posao spremni već od 8 ujutro, a radite do 17 sati, ili na osnovu mjesta – putem geolokacije kada dođete na posao ili kad odete kući.

Kad je u pitanju razmjena poruka, možete iskoristiti prednost funkcije Dual Messenger kompanije Samsung, koja vam omogućava lako prebacivanje između dva odvojena računa za istu aplikaciju. Ako imate profile na društvenim mrežama i za rad i za ličnu upotrebu, možete oba koristiti na istom uređaju. Kada je Dual Messenger omogućen, na početnom ekranu se pojavljuje druga ikonica aplikacije, dakle – jedna aplikacija, dva profila.

Foto: Samsung Galaxy Fold4

Sigurnost u vašim rukama

Iako ove mjere pomažu razdvajanju posla i lične upotrebe, one se ne bave sigurnosnim problemima. Neke kompanije koriste MDM rješenje za upravljanje mobilnim uređajima sa sigurnim radnim prostorom kako bi zaštitile radne podatke od naših ličnih aplikacija i pretraživanja. MDM rješenja omogućavaju našem pametnom telefonu da čuva podatke na zasebnom “profilu” tako da se lični i profesionalni podaci čuvaju odvojeno. Na taj način je pouzdanija i kontrola.

Novi Samsung Galaxy pametni telefoni, među kojima i sklopivi Galaxy Z Fold4 i Galaxy Z Flip4, imaju sigurnosni folder s kojim je odvajanje poslovnih i ličnih podataka lakše nego ikad. Secure Folder je jednostavno i besplatno rješenje koje pruža istu sigurnost koju nudi Samsung Knox. On nudi siguran prostor za skladištenje podataka koji ne samo da gradi barijeru između vašeg posla i ličnih podataka, već vam takođe omogućava da prilagodite način na koji pristupate sa tim podacima – bilo da to želite da radite putem lozinke, uzorka koji iscrtate ili biometrijske identifikacije.

Lako ga je postaviti i koristiti, a u sigurni folder možete dodavati aplikacije, dokumente, fotografije i datoteke. Oni tada dobijaju dodatni sloj zaštite od cyber napada, a moguće je i napraviti njihovu sigurnosnu kopiju u oblaku. Sa ovim jednostavnim rješenjima imate lak pristup i radnim i ličnim datotekama tokom cijelog dana — bez obzira gdje se nalazite.

Više informacija o Samsung pametnim uređajima potražite na https://www.samsung.com/rs/.

PROČITAJTE JOŠ: Kako strast i svrha podstiču mobilne inovacije

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PARTNERI

Arhiva

March 2023
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031