Select Page

Finske vlasti će istražiti Nokia telefone koji šalju podatke u Kinu

Finske vlasti će istražiti Nokia telefone koji šalju podatke u Kinu

Foto: Citizen Truth


Finski nadzorni organ za zaštitu podataka potvrdio je da istražuje Nokia brendirane telefone kompanije HMD Global u vezi sa izvještajima za koje je ustanovljeno da šalju nešifrovane podatke na kineski server. Detalji su se pojavili nakon što je korisnik, Henrik Austad, javio norveškom emiteru NRK, koji je istraživao kršenje, izvještava Rojters.

Istraga NRK-a je otkrila da je server koji je kontaktiran povezan sa domenom “vnet.cn”, koji je povezan sa državnim telekomom China Telecom. Podaci su poslani u nešifrovanom formatu pomoću telefona Nokia 7 Plus, koji je prvi put objavljen u martu prošle godine.

Odgovarajući na izvještaj, HMD Global – koji proizvodi Nokia brendirane telefone pod licencom kompanije Nokia – priznao je da je došlo do kršenja i rekao da je to uzrokovano “greškom u procesu pakovanja softvera”, rekavši da je pogođena samo “jedna serija jednog modela uređaja” i da “nijedna lična identifikaciona informacija nije podijeljena sa bilo kojom trećom stranom.” HMD nije objasnio zašto se podaci šalju na kineski server.

Iako je greška ponovo skrivena u februaru, finski ombudsman će istražiti da li je poslat neki lični podatak, kao i da li postoji pravno opravdanje za to.

POGLEDAJTE JOŠ: eBay dodaje Google Pay kao način plaćanja

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PARTNERI

Startup podrška

Newsletter

Arhiva

Scroll Up