Select Page

Evolucija kamere Samsung Galaxy S serije

Evolucija kamere Samsung Galaxy S serije

Foto: Samsung


Bilo da se radi o fotografiji zalaska sunca, ukusne hrane ili druženja sa prijateljima, kvalitetna kamera je apsolutno nezaobilazni dio savremenih pametnih telefona. Samim tim ne iznenađuje podatak istraživanja kompanije Samsung da velika većina korisnika rangira kameru i njene karakteristike u tri najbitnija faktora prilikom kupovine novog telefona.

Od lansiranja prve kamere na mobilnom telefonu, pod nazivom SCH-V200, 2000. godine, Samsung je ostao lider industrije, neumorno pomjerajući granice mogućnosti kamera na mobilnim telefonima. Inovativne kamere Galaxy S serije su rezultat dugogodišnjih istraživanja  i iskustva u pružanju korisnicima najsavremenijih rešenja.

Pogledajmo kako je izgledao istorijski razvoj kamera na Galaxy S seriji, od njenog nastanka, sve do najnovije Galaxy S21 serije.

Galaxy S – Panorama snimak

Prvi Galaxy S uređaj je imao VGA frontalnu kameru, namjenjenu za video pozive, kao i zadnju kameru od 5mp, sa mogućnošću snimanja HD videa, auto fokusa, ali i tada inovativni Panorama režim rada, za snimanje scena širih od prikazanog sadržaja na ekranu.

Galaxy S2 – Flash LED

Unaprijeđena prednja kamera od 2mp, kao i zadnja od 8mp, nisu bile sve inovacije Galaxy S2 kamere. Flash LED lampa je bila ključno unaprjeđenje, koje je omogućilo korisnicima da prave noćne snimke na kvalitetniji način.

Galaxy S3 – Burst shot

Treća generacija S serije je na polju kamere donijela čuvenu Burst shot opciju, koja je snimala do 20 fotografija u roku od 3.3 sekunde, hvatajući i najsitnije detalje pokreta u snimljenim scenama.

Galaxy S4 – Dual shot

Galaxy S4 je bio prvi uređaj sa kamerom jačine iznad 10 megapiksela, sa svojim zadnjim objektivom od 13mp. Tu je bio i specifični Dual shot režim, koji je omogućavao simultano snimanje sa prednjom i zadnjom kamerom, uz dobijanje fotografije u kojoj se nalaze i korisnik i sadržaj koji je snimao ispred sebe.

Galaxy S5 – HDR snimak obogaćenih boja

Prva ISOCELL kamera od 16mp na pametnom telefonu je bio glavni adut Galaxy S5 serije, a posebno osvježenje je bila mogućnost unaprijeđenog HDR snimanja koje obogaćuje boje, čineći ih življim, čak i u uslovima slabijeg osvjetljenja.

Galaxy S6 – Spremna kamera za 0.7 sekundi

Samsung je prepoznao potrebu korisnika da im kamera bude dostupna kada žele brzo da reaguju na neki prizor koji žele da zabilježe i sačuvaju kao uspomenu, pa je Galaxy S6 serija donijela opciju aktiviranja kamere za samo 0.7 sekundi dvostrukim dodirom Home tastera.

Galaxy S7 – Dual Pixel sensor

Po prvi put je na kameri pametnih telefona uveden dual pixel senzor za snimanje kristalno jasnih fotografija, čak i u mraku, sa Galaxy S7 serijom, čija je kamera dobila tadašnjih rekordnih 88 poena na DxOMark ocjenjivanju kvaliteta.

Galaxy S8 –  Algoritam za procesuiranje snimka

Da bi fotografija ispala savršeno, potrebno je da osvjetljenje bude optimalno, a kretanje kamere minimalno. Upravo ove okolnosti je pružala kamera Galaxy S8 serije, sa njenim prvi put viđenim, naprednim algoritmom za procesuiranje snimaka.

Galaxy S9 – Dual Aperture kamera

Da bi osigurala da snimci ispadnu vrhunski kvalitetni u različitim okruženjima, Galaxy S9 serija je predstavila Dual Aperture kameru, koja se automatski prilagođava osvjetljenju, slično kao ljudsko oko, šireći sočivo u mraku, a sužavajući ga na jakom svijetlu.

Galaxy S10 – Super Steady

U vrijeme kada se pojavila Galaxy S10 serija 2019. godine korisnici su snimali više sadržaja nego ikada prije, a snimanje dinamičnih scena na putovanjima, druženjima i raznim avanturama zahtjeva kameru koja može da pruži vrhunski kvalitet, u dinamičnom okruženju. Zato je S10 serija donijela Super Steady opciju koja stabilizuje i otklanja sve vrste potresa i nestabilnosti prilikom snimanja.

Galaxy S20 – Space Zoom

Kamere na Galaxy S20 Ultra od 108mp i one od 64mp na Galaxy S20 I S20+ su korisnicima pružile mogućnost kreiranja fotografija i videa profesionalnog ranga, sa opcijama na bazi vještačke inteligencije, kao što je Space Zoom, za najveće ikada uvećavanje snimanog sadržaja.

Galaxy S21 – Kamera koju pokreće vještačka inteligencija

Kamera Galaxy S21 Ultra je prva Samsung kamera na bazi vještačke inteligencije sa pet sočiva: prednja od 40mp, zadnja ultra široka od 12mp, glavna zadnja od 108mp, i dvije zadnje telephoto kamere od 10mp. Galaxy S21 i S21+ dolaze sa četiri kamere, dok sva tri modela karakteriše sistem kamera koji pokreće vještačka inteligencija, ne prepuštajući ništa slučaju, tako da snimci korisnika budu u profesionalnom rangu, bez obzira na okruženje i scenu koju snimaju.

PROČITAJTE JOŠ: Upoznajte Galaxy Buds Pro: Epski zvuk u svakom trenutku

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PARTNERI

Arhiva

June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930