Select Page

APPLE Emergency SOS link nam donosi novo rivalstvo sa SpaceX

APPLE Emergency SOS link nam donosi novo rivalstvo sa SpaceX

Foto: Apple

Kompanija je više uložila u satelitske komunikacije nego što se očekivalo.

Nakon Apple-ove objave da iPhone 14 i 14 Pro mogu slati poruke putem satelita u hitnim situacijama, postaje jasno da kompanija nije tek tako predstavila novu funkciju. Ovim praktično preko noći postaju ključni igrač u novoj industriji tako što se uveliko uključuju u satelitske komunikacije dodavanjem Hitnog SOS-a putem satelita.

Apple se udružio sa Globalstarom za svoje satelitske operacije i planira da koristi kompaniju koja posjeduje 24 satelita za pokretanje svoje usluge, potvrđujući dugotrajne glasine o svojim planovima za komunikacije Band 53 / n53. U praksi, to znači da se Apple pridružio nizu kompanija koje pokušavaju da „eliminišu mrtve zone“, kako je T-Mobile rekao kada je prošlog meseca najavio partnerstvo sa SpaceX-om za kreiranje sopstvene usluge komunikacije u hitnim slučajevima. Kao i ta usluga, Apple-ov hitni SOS preko satelita u početku će biti dostupan samo u SAD i Kanadi. (Čak i tamo, postoji nekoliko upozorenja – možda će biti manje pouzdano u severnim delovima Aljaske, a neće svi međunarodni putnici moći da koriste ovu funkciju prilikom posjete.)

S obzirom na to koliko je veliki fizički, finansijski i regulatorni poduhvat lansiranja satelita u svemir, postoji iznenađujući broj igrača na terenu. Jedna kompanija pod nazivom Link Global pokušava da izgradi svjetsku komunikacionu mrežu za hitne slučajeve koja radi sa nemodifikovanim telefonima i tvrdi da je postala prva koja je poslala tekst iz svemira tokom testiranja svog satelita 2020. U međuvremenu, kompanija pod nazivom AST SpaceMobile nada se da će koristiti komunikaciju između satelita i telefona za 4G, pa čak i 5G internet i planira da postavi testni satelit do kraja ove nedelje. Amazon je čak bio uključen u svoj projekat Kuiper, ali do sada su sporazumi o kojima smo čuli za taj sistem uključivali emitovanje interneta na tornjeve, a ne direktno na telefone.

Tokom predstavljanja iPhone 14 „Far Out“ u srijedu, Apple je jasno stavio do znanja da će biti uključen u satelitski sistem za hitne slučajeve. „Postavili smo relejne centre sa visoko obučenim specijalistima za hitne slučajeve koji su spremni da dobiju vaše poruke i pozovu provajdera hitne pomoći u vaše ime“, rekla je Ešli Vilijams, menadžer kompanije za satelitsko modeliranje i simulaciju. I dok je kompanija nagovijestila da je bila uključena u „infrastrukturne inovacije“ za ovu funkciju u poslednjih nekoliko godina, to ne odražava baš obim njenih ulaganja.

Prema izvještaju Rojtersa, Apple ulaže 450 miliona dolara u satelitsku infrastrukturu, a većina tih investicija ide Globalstaru. Apple je takođe pristao da plati 95 odsto troškova za nove satelite povezane sa ovom funkcijom, prema dokumentaciji SEC-a.

Foto: The Verge

Na osnovu Globalstarovih procjena prihoda u podnesku, Tim Farar, analitičar konsultantske i istraživačke firme Telecom, Media and Finance Associates fokusirane na satelite i telekomunikacije, rekao je da očekuje da će ti sateliti koštati Apple do 50 miliona dolara do 2026. Farar je takođe primijetio da Apple izgleda da plaća „relativno nisku cijenu“ za uslugu. „Globalstar je prošle godine imao prihod od 124 miliona dolara. Planirano je da ovo poraste na 185-230 miliona dolara u 2023. godini“, rekao je on, rekavši da je to naznačilo da će Apple platiti oko 110 miliona dolara Globalstar-u sledeće godine. Apple je najavio da će usluga biti besplatna za korisnike prve dve godine, ali nije rekao koliko će koštati nakon toga.

Ta cijena bi mogla da izvrši pritisak na druge satelitske operatere. „T-Mobile možda neće biti voljan da plati više od 100 miliona dolara godišnje“, rekao je Farar, pozivajući se na nedavnu najavu prevoznika da je u partnerstvu sa SpaceX-om u pružanju hitnih tekstualnih usluga u SAD i planira da počne testiranje usluge sledeće godine. Link i AST već imaju neke sporazume sa operaterima širom svijeta i rekli su da rade na drugima – teško je zamisliti da Apple-ovo zvanično saopštenje neće uticati na te razgovore na neki način.

Feld smatra da uključivanje velikih prevoznika i njihovih konkurenata ukazuje na to da se „Globalstar nada da će ovo postati popularna karakteristika“. Međutim, on ističe da Appleov sporazum sa dobavljačem satelita daje mu pravo da „stavi veto na odluke koje bi negativno uticale na sposobnost Globalstara da ispuni svoje obaveze prema Appleu“. Drugim rečima, ako Apple misli da bi sporazum sa drugim operaterom previše opteretio mrežu, mogao bi da ugasi predlog.

Ta moć stvara zanimljivu regulatornu situaciju. Prema Feldu, kada kompanija ima dovoljno visok nivo ulaganja ili kontrole nad kompanijom koja je licencirana za korišćenje spektra, FCC smatra da ima „pripisivi interes“, u osnovi govoreći da je deo vlasnika. Do sada, kaže Feld, Apple nije dostigao ovaj nivo – ali ako Apple želi da poveća svoja ulaganja u Globalstar ili kontrolu nad njim mnogo više, možda će morati da dobije odobrenje od regulatora.

Feld smatra da uključivanje velikih prevoznika i njihovih konkurenata ukazuje na to da se „Globalstar nada da će ovo postati popularna karakteristika“. Međutim, on ističe da Appleov sporazum sa satelitskim provajderom daje pravo da „stavi veto na odluke koje bi negativno uticale na sposobnost Globalstara da ispuni svoje obaveze prema Apple-u“. Drugim riječima, ako Apple misli da bi sporazum sa drugim operaterom previše opteretio mrežu, mogao bi da ugasi predlog.

Ta moć stvara zanimljivu regulatornu situaciju. Prema Feldu, kada kompanija ima dovoljno visok nivo ulaganja ili kontrole nad kompanijom koja je licencirana za korišćenje spektra, FCC smatra da ima „pripisivi interes“, u suštini govoreći da je dio vlasnika. Do sada, kaže Feld, Apple nije dostigao ovaj nivo – ali ako Apple želi da poveća svoja ulaganja u Globalstar ili kontrolu nad njim mnogo više, možda će morati da dobije odobrenje od regulatora.

To je posebno tačno s obzirom na to da Globalstar nije zainteresovan za rad isključivo sa Apple-om. Kako ističe analitičar Harold Feld, dokumentacija kompanije uključuje listu drugih partnera koji bi potencijalno mogli biti zainteresovani za korišćenje njenog zemaljskog spektra. Na toj listi se nalaze „kablovske kompanije, zastareli ili početnici bežični operateri, sistemski integratori, komunalna preduzeća i drugi infrastrukturni operateri“. (Takođe se čini da su drugi satelitski operateri zainteresovani za taj spektar, ali ne kroz partnerstvo sa Globalstar-om. 6. septembra, SpaceX je podnio prijavu Federalnoj komisiji za komunikacije tražeći od regulatora da mu dozvoli da dijeli spektar opsega 53 i n53 koji je Apple-ov partner koristi.)

Napomena: Objavljeno je da će trenutno hitni SOS pozivi preko satelita biti dostupni samo u SAD-u i Kanadi.

Izvor: The Verge

PROČITAJTE JOŠ: Samsung Electronics predstavlja kolekciju novih Bespoke proizvoda koji unaprijeđuju doživljaj doma

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PARTNERI

Arhiva

June 2023
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930