Select Page

AMD obznanio šemu arhitekture za svoje procesore

AMD obznanio šemu arhitekture za svoje procesore

Foto: AMD

Brojevi koji označavaju arhitekturu.

Sa Ryzen serijom 7000 koja je već na vidiku, AMD je objavio šemu imenovanja koju će koristiti za čipove čiju će objavu ozvaničiti sljedeće godine (i vjerovatno u godinama koje slijede). Sistem će se primjenjivati na čipove u cijelom AMD-ovom portfoliju, od Athlon-a pa sve do Ryzen 9.

Nova imena će biti prilično slična sadašnjim imenima. Oni će se i dalje sastojati od četiri cifre i sufiksa konstruisanog slova, sa brojevima koji označavaju generaciju procesora i sufiksima koji označavaju snagu. Novi brojevi će ipak olakšati razumijevanje koliko je moćan dati čip direktno iz njegovog imena.

Foto: AMD

Evo šta će svaka cifra značiti:

  • Prvi broj se odnosi na godinu portfolija, pri čemu 2023. počinje sa 7. (Prvi Ryzen procesori su objavljeni 2017.).
  • Drugi broj se odnosi na ono što AMD naziva „tržišni segment“. 1 će označavati najniži nivo (Athlon Silver), dok će najmoćniji Ryzen 9 čipovi nositi 9.
  • Treći broj se odnosi na arhitekturu čipa. 1 je Zen 1, 2 je Zen 2, itd. Ovo je važno jer je poznato da AMD kombinuje čipove različitih arhitektura u svoje serije, tako da sama generacija procesora ne mora nužno da ukazuje na to koliko je moderna.
  • Četvrti broj, označen kao „izolacija karakteristika“, ima za cilj da obezbedi da kupci mogu da razlikuju čipove sa različitim verzijama iste arhitekture. Brži čipovi u okviru tržišnog segmenta dobijaju 5, a sporiji 0.
  • Konačno, sufiks će nastaviti da označava TDP, pri čemu 55V dobija HKS, 35V dobija HS, 15-28V dobija U (ili C u slučaju Chromebook-a), a 9V dobija malo e.

Zanimljivo je da je promjena suprotna smjeru kompanije Kualcomm – kompanija je ranije brendirala svoje čipove trocifrenim imenima koja su označavala snagu, proizvodnju i manja ažuriranja u jednoj generaciji, ali je krajem prošle godine najavila da će preći na „ jednocifreni broj serije i generacije“. Intelova najnovija velika promjena imena, koja je „Core m“ seriju stavila pod okrilje „Core i“ 2016. godine, takođe je otežala kupcima da razlikuju brže i sporije procesore. Apple je, do sada, uspijevao da se izvuče iz ovog nereda, ali rebrendovi poput AMD-a podsjećaju na to koliko brzo kompanije čipova mogu da prerastu svoje originalne šeme imenovanja kako se povećavaju i šire.

Iako će imena čipova verovatno i dalje biti besmislica za ogromnu većinu ljudi koji kupuju djelove, nova šema je dobar znak za ljude koji žele da unaprijed saznaju više informacija o potencijalnim kupovinama. (Takođe, pogodno za AMD, daje ljudima manje razloga da kukaju kada kompanija stavlja stara jezgra u nove čipove.)

Izvor: The Verge

PROČITAJTE JOŠ: Samsung Electronics predstavlja kolekciju novih Bespoke proizvoda koji unaprijeđuju doživljaj doma

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PARTNERI

Arhiva

January 2023
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031