Select Page

Da li su podaci bezbjedni na vašem uređaju?

Da li su podaci bezbjedni na vašem uređaju?

Foto: Samsung


Sigurnost podataka korisnika je u središtu svake odluke kompanije Samsung

Svakodnevno se oslanjamo na digitalni svijet, ušao je u mnoge sfere naših života, postao naša važna podrška. S druge strane, prenio je informacije sa papira u elektronsku formu i one su sada postale meta hakera i sajber kriminalaca. Rezultat je intezivni razvoj novih tehnologija koje imaju ulogu da zaštite korisnike uređaja, njihove podatke i informacije od značaja, pa samim tim uvijek moraju biti korak ispred opasnosti.

Zahvaljujući modernim tehnologijama, stilu života, pa i pandemiji, korišćenje mobilnih uređaja u cijelom je zabeležilo veliki „skok“. Sama upotreba mobilnih telefona se za vrijeme pandemije povećala za 70%, zdravstvene usluge koje se obavljaju preko telefona su porasle za 500%, a skok od 50% prati i upotrebu platnih transakcija. Kako sve ove aktivnosti podrazumijevaju „samovoljno“ unošenje ličnih podataka na različite platforme, a koji potencijalno mogu biti zloupotrijebljeni, prijetnja od sajber napada u čitavom svijetu neprestano raste, te nije više pitanje da li će se on desiti, nego kada će to biti.  

Zaštita i bezbjednost nemaju kompromis

Kako je bezbjednost korisnika uvijek na prvom mjestu, kompanija Samsung zauzima proaktivan pristup kroz neprestanu inovaciju sigurnosnih sistema. Na ovaj način gradi se odnos povjerenja, ali se prije svega korisnicima nudi adekvatna zaštita podataka prilikom korišćenja mobilnih uređaja i omiljenih aplikacija.

U saradnji sa mnogobrojnim partnerima, kompanija Samsung neprekidno unaprijeđuje snažan sigurnosni sistem koji pomoću različitih softvera primijenjuje na svojim uređajima i svim njihovim djelovima, od čipa pa sve do operativnog sistema. Veliki korak u ovoj oblasti napravila je i kompanija Google, koja je još 2018. godine obnovila svoju politiku privatnosti i uvela pristupačniju kontrolnu tablu za korisnike prilikom kontrole podataka, koji su povezani sa google nalozima. Pomoću bezbjednosnog čipa Google Titan M, sigurnost na mobilnim uređajima je podignuta na viši nivo, a Android je postao operativni sistem koji je dizajniran za bezbjednost korisnika. Dodatnu bezbjednost Google ostvaruje i pomoću poboljšane zaštite aplikacija u okviru Google Play prodavnice, kroz koju je i korisnicima Samsung mobilnih uređaja zagarantovana sigurnost uz izbjegavanje potencijalnih opasnosti.

Sigurnost podataka u svakom trenutku

Najbolja demonstracija napora kompanije Samsung kada je riječ o bezbjednosti korisnika jeste platforma Samsung Knox koja je kreirana još 2013. godine, a koja se svakako neprestano unaprijeđuje. Prvobitno, platforma je predstavljala rješenje za sigurnost kompanija, a vremenom je „evoluirala“ u holističku bezbjednosnu platformu koja danas broji mnoge pohvale i sertifikate koji potvrđuju njenu ulogu u oblasti zaštite koju kompanija Samsung nudi svojim korisnicima. Najveća prednost ove platforme jeste zaštita koja radi u realnom vremenu, što je danas i više nego neophodno. Podaci neprekidno protiču kroz naše uređaje, a hakeri su uvijek spremni za napad, međutim, Samsung Knox nikada ne spava i zbog toga su vaši podaci sigurni uvijek i u svakom trenutku.

Priznanja potvrđuju kvalitet i funkcionalnost

Da je ova bezbjednosna platforma bolja u kategoriji bezbjednosti od bilo koje druge aktivne platforme, potvrđuje i nagrada koju je ponijela 2020. godine na Global Mobile (GLOMO) Awards dodjeli. Platforma Knox je dobila ocjenu 27, od ukupno 30, na Gartner’s May, nagradu GLOMO 2020 za najbolju mobilnu inovaciju u građevinarstvu, ocjenu 6+, kao najveću ocjenu ikada za Evaluation Assurance Level, kao i ocjenu 5+ za sigurnosni procesor, kao i Knox Vault, što ovu platformu čini veoma pouzdanom kada je riječ o sigurnosti i zaštiti podataka svojih korisnika.

Kompanija Samsung je u neprekidnom procesu inovacija u svim sferama svog poslovanja, pa i u oblasti sigurnosti. U liniji sa tim, kompanija je razvila i softvere koji dodatno štite već dobro zaštićene podatke i svrstava ih u posebne baze. U skladu sa tim, Samsung Pay šifruje podatke o plaćanju i čuva ih u zasebnom trezoru, Samsung Health izoluje lične, zdravstvene podatke, pomoću Digital Key-a, automobilskog ključa, telefon može otključati automobil, a Intelligent Wi-Fi analizira obrasce mrežnog saobraćaja i upozorava na rizik, što može da se aktivira i deaktivira u Wi-Fi postavkama u bilo kojem trenutku.

Bez obzira na to da li mobilni telefon koristimo u privatne ili poslovne svrhe, jasno je da su oni naša svakodnevica. Pored toga što sadrže veliki broj ličnih podataka, informacije koje razmijenjujemo sa drugim korisnicima sa kojima smo povezani ostaju zauvijek zabilježeni u virtuelnom prostoru. Iz tog razloga, važno je da budemo sigurni u usluge koje koristimo, a Samsung, kao odgovorna kompanija, teži ka optimizaciji i konstantnom napretku tehnologije koja će njenim korisnicima pružiti maksimalnu podršku i zaštitu.

Na linkovima u nastavku imate Samsung Knox video materijale: https://www.youtube.com/user/samsungcrnagora.

PROČITAJTE JOŠ: Šta sve možete sa Galaxy Watch4 pametnim satom

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PARTNERI

Startup podrška

Newsletter

Arhiva

November 2021
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930